Μπακαλιάρος Σκορδαλιά

Μπακαλιάρος Σκορδαλιά Μπακαλιάρος Σκορδαλιά Υλικά 1.5 κιλό φιλέτο μπακαλιάρο, ξαρμυρισμένοι πιπέρι 200 γρ. αλεύρι για πανάρισμα σπορέλαιο για το τηγάνισμα Για το κουρκούτι 300 γρ. αλεύρι 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ 1 πρέζα ζάχαρη 1 πρέζα αλάτι 500 γρ. μπίρα ξανθιά παγωμένη Για το σερβίρισμα σκορδαλιά με ψωμί πατάτες τηγανητές 1 λεμόνι Παρασκευή Σε ένα μπολ βάζουμε τα 300 γρ. αλεύρι, το μπέικιν, τη ζάχαρη, το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Ρίχνουμε τη μπίρα και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός για 1-2 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας. Αλατοπιπερώνουμε τον μπακαλιάρο Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι για το πανάρισμα. Πασπαλίζουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου με αλεύρι και φροντίζουμε να καλύψουμε όλη την επιφάνειά τους. Στην συνέχεια βουτάμε έναν έναν στο κουρκούτι. Βάζουμε ένα βαθύ τηγάνι με σπορέλαιο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να κάψει. Τηγανίζουμε για 4-5 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσοκίτρινο χρώμα. Τους βγάζουμε και ακουμπ

Χταπόδι λεμονάτο


Χταπόδι λεμονάτο
Χταπόδι λεμονάτο
Υλικά
1 1/2 Χταπόδι φρέσκο ή κατεψυγμένο
1 Κρεμμύδι ξερό μεγάλο κομμένο σε μισές ροδέλες
2 Σκόρδα σκελίδες ψιλοκομμένο
1 Ξύσμα λεμονιού
1 1/2 Λεμόνι τον χυμό τους
4 κ.σ  Ελαιόλαδο
1 ποτήρι λευκό κρασί
Αλάτι – πιπέρι
Παρασκευή
Πλένουμε και καθαρίζουμε το χταπόδι. Το βάζουμε σε μια κατσαρόλα να βράσει σε μέτρια φωτιά χωρίς νερό για περίπου 10 λεπτά. Το βγάζουμε και το αφήνουμε σε σουρωτήρι να κρυώσει. Κρατάμε ένα ποτήρι του νερού από το ζουμό που δημιουργήθηκε στην κατσαρόλα.
Κόβουμε το κρεμμύδι σε μισές ροδέλες και ψιλοκόβουμε το σκόρδο. Κόβουμε το χταπόδι σε μεγάλα κομμάτια. Τσιγαρίζουμε σε κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, το κρεμμύδι με το σκόρδο ελαφρώς και προσθέτουμε τα κομμάτια χταποδιού. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3-4 λεπτά και σβήνουμε με το λευκό κρασί.
Αφού εξατμιστεί το κρασί, προσθέτουμε το ζουμό που κρατήσαμε και συμπληρώνουμε με νερό τόσο όσο να σκεπαστεί το χταπόδι και χαμηλώνουμε την φωτιά. Αφήνουμε να βράσει και να μαλακώσει. Όταν είναι έτοιμο προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού. Αλατοπιπερώνουμε κι αφήνουμε να βράσει για άλλα 10 λεπτά. Είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

Σχόλια