Μπακαλιάρος Σκορδαλιά

Μπακαλιάρος Σκορδαλιά Μπακαλιάρος Σκορδαλιά Υλικά 1.5 κιλό φιλέτο μπακαλιάρο, ξαρμυρισμένοι πιπέρι 200 γρ. αλεύρι για πανάρισμα σπορέλαιο για το τηγάνισμα Για το κουρκούτι 300 γρ. αλεύρι 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ 1 πρέζα ζάχαρη 1 πρέζα αλάτι 500 γρ. μπίρα ξανθιά παγωμένη Για το σερβίρισμα σκορδαλιά με ψωμί πατάτες τηγανητές 1 λεμόνι Παρασκευή Σε ένα μπολ βάζουμε τα 300 γρ. αλεύρι, το μπέικιν, τη ζάχαρη, το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Ρίχνουμε τη μπίρα και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός για 1-2 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας. Αλατοπιπερώνουμε τον μπακαλιάρο Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι για το πανάρισμα. Πασπαλίζουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου με αλεύρι και φροντίζουμε να καλύψουμε όλη την επιφάνειά τους. Στην συνέχεια βουτάμε έναν έναν στο κουρκούτι. Βάζουμε ένα βαθύ τηγάνι με σπορέλαιο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να κάψει. Τηγανίζουμε για 4-5 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσοκίτρινο χρώμα. Τους βγάζουμε και ακουμπ...

Γαλακτομπουρεκό σε ρολάκια

Γαλακτομπουρεκό σε ρολάκια
Γαλακτομπουρεκό σε ρολάκια
Υλικά Συνταγής
500 γρ. φύλλο κρούστας για γλυκά
250 γρ. φρέσκο βούτυρο λιωμένο, για τα φύλλα
Για την κρέμα
1/2 φλ ψιλό σιμιγδάλι
1/2 φλ κορν φλάουρ
750 ml φρέσκο γάλα
250 ml κρέμα γάλακτος
1 και 1/2 φλ ζάχαρη
4 αυγά
3 κ. σούπας φρέσκο βούτυρο
2 βανίλιες
Ξύσμα από ένα λεμόνι
Για το σιρόπι
700 γρ. ζάχαρη
400 γρ. νερό
2 κ. σούπας γλυκόζη
1 κ. σούπας χυμό λεμόνι
1 κανελόξυλο
3 καρφάκια γαρύφαλλο

Εκτέλεση συνταγής
Βράζουμε όλα μαζί τα υλικά, για 10 λεπτά από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός, σε μέτρια θερμοκρασία. Το αποσύρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει. Το σιρόπι μας θα γίνει παχύρευστο και αυτό θα βοηθήσει να μην μαλακώσουν εύκολα τα φύλλα τις επόμενες μέρες.
Για την κρέμα
Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους και χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα. Ρίχνουμε τους κρόκους.
Ανακατεύουμε απαλά τους κρόκους και τους ενσωματώνουμε στην μαρέγκα.
Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το σιμιγδάλι, το κορν φλάουρ, την ζάχαρη και το ξύσμα. Ζεσταίνουμε το μείγμα σε χαμηλή θερμοκρασία ανακατεύοντας συνεχώς. Αδειάζουμε το μείγμα των αυγών στην κατσαρόλα συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να βράσει και να πήξει. Δεν θέλουμε να πήξει πάρα πολύ γιατί η κρέμα θα ψηθεί και στο φούρνο και θα πήξει κι εκεί.
Αποσύρουμε την κρέμα και προσθέτουμε το βούτυρο και τις βανίλιες. Ανακατεύουμε το βούτυρο μέχρι να λιώσει. Αφήνουμε την κρέμα στην άκρη για να πέσει η θερμοκρασία της, να μην είναι καυτή.
Κόβουμε τα φύλλα κρούστας στη μέση, κατά μήκος. Βουτυρώνουμε μία λωρίδα καλά με το βούτυρο. Τοποθετούμε μία γεμάτη κουταλιά της σούπας κρέμα στο κέντρο της μίας άκρης. Διπλώνουμε το φύλλο κρούστας πάνω από την γέμιση έτσι ώστε να την καλύψουμε. Διπλώνουμε αριστερά και δεξιά κατά μήκος και ρολάρουμε.
Τοποθετούμε τα ρολάκια σε βουτυρωμένο ταψί.
Περιχύνουμε τα ρολάκια με το λιωμένο βούτυρο που περίσσεψε και βάζουμε το ταψί στο ψυγείο για δύο ώρες. Το βούτυρο που θα παγώσει βοηθάει κι αυτό στην τραγανότητα των φύλλων.

Σχόλια