Μπακαλιάρος Σκορδαλιά

Μπακαλιάρος Σκορδαλιά Μπακαλιάρος Σκορδαλιά Υλικά 1.5 κιλό φιλέτο μπακαλιάρο, ξαρμυρισμένοι πιπέρι 200 γρ. αλεύρι για πανάρισμα σπορέλαιο για το τηγάνισμα Για το κουρκούτι 300 γρ. αλεύρι 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ 1 πρέζα ζάχαρη 1 πρέζα αλάτι 500 γρ. μπίρα ξανθιά παγωμένη Για το σερβίρισμα σκορδαλιά με ψωμί πατάτες τηγανητές 1 λεμόνι Παρασκευή Σε ένα μπολ βάζουμε τα 300 γρ. αλεύρι, το μπέικιν, τη ζάχαρη, το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Ρίχνουμε τη μπίρα και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός για 1-2 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας. Αλατοπιπερώνουμε τον μπακαλιάρο Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι για το πανάρισμα. Πασπαλίζουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου με αλεύρι και φροντίζουμε να καλύψουμε όλη την επιφάνειά τους. Στην συνέχεια βουτάμε έναν έναν στο κουρκούτι. Βάζουμε ένα βαθύ τηγάνι με σπορέλαιο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να κάψει. Τηγανίζουμε για 4-5 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσοκίτρινο χρώμα. Τους βγάζουμε και ακουμπ

Καλαμάρια γεμιστά με ρύζι και κουκουνάρια


Καλαμάρια γεμιστά με ρύζι και κουκουνάρια
Καλαμάρια γεμιστά με ρύζι και κουκουνάρια
Υλικά συνταγής
1-1/2 κιλά φρέσκα μεγάλα καλαμάρια
½ κούπα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
1 κούπα κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/3 κούπας ρύζι μακρύκοκκο
½ κούπα κουκουνάρια
2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
¼ κούπας σταφίδες
¾ κούπας ξηρό λευκό κρασί
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
¾ κούπας φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
¼ κούπας φρέσκο άνηθο ψιλοκομμένο
4 κουταλιές σούπας φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
2 κούπες φρέσκιες ντομάτες ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και κομμένες
Εκτέλεση συνταγής
Πλύνετε και καθαρίστε τα καλαμάρια: κόψτε τα πλοκάμια όσο πιο κοντά στα μάτια γίνεται, ώστε να διατηρηθούν όλα μαζί. Κρατήστε με το ένα χέρι το κυλινδρικό σώμα και με το άλλο αφαιρέστε τα εντόσθια. Αφαιρέστε τον μικρό διαφανή χόνδρο και το ράμφος. Πετάξτε τα εντόσθια, τα μάτια, το ράμφος και το κόκκαλο. Δεν είναι απαραίτητο, αλλά αν θέλετε να αφαιρέσετε τη μεμβράνη, τραβήξτε τη με το χέρι σας. Ξεπλύνετε το εσωτερικό του καλαμαριού και στραγγίστε.
Ψιλοκόψτε τα πλοκάμια.
Σε ένα μεγάλο, βαρύ τηγάνι ζεστάνετε ¼ κούπας ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί. Προσθέστε το ρύζι, τα πλοκάμια, το κρασί και το σκόρδο και σοτάρετε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 2-3 λεπτά. Προσθέστε τα κουκουνάρια, τις σταφίδες, τον μαϊντανό, τον άνηθο και το δυόσμο και ανακατέψτε με μια ξύλινη κουτάλα. Διατηρήστε το τηγάνι σκεπασμένο μέχρι να απορροφηθεί σχεδόν όλο το υγρό και το ρύζι να είναι μαλακό αλλά όχι ακόμη έτοιμο, για 6 περίπου λεπτά.
Αφαιρέστε από τη φωτιά και αφήστε τη γέμιση να κρυώσει ώστε να μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε.
Με ένα μικρό κουτάλι, γεμίστε κάθε καλαμάρι κατά τα ¾ με τη γέμιση ρυζιού. Κλείστε τα με οδοντογλυφίδες. Προσθέστε το υπόλοιπο ¼ κούπας ελαιόλαδου σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι, τοποθετήστε προσεκτικά τα καλαμάρια, περιχύστε με την υπόλοιπη ½ κούπα κρασί, προσθέστε τις ντομάτες και αρκετό νερό ώστε να καλυφθούν τα καλαμάρια. Αλατοπιπερώστε. Βράστε τη σάλτσα, χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε τα καλαμάρια να σιγοβράζουν σκεπασμένα για περίπου 1 ώρα, ή μέχρι να είναι μαλακά.
Αφαιρέστε και σερβίρετε αμέσως ή ζεστά.

Σχόλια