Μπακαλιάρος Σκορδαλιά

Μπακαλιάρος Σκορδαλιά Μπακαλιάρος Σκορδαλιά Υλικά 1.5 κιλό φιλέτο μπακαλιάρο, ξαρμυρισμένοι πιπέρι 200 γρ. αλεύρι για πανάρισμα σπορέλαιο για το τηγάνισμα Για το κουρκούτι 300 γρ. αλεύρι 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ 1 πρέζα ζάχαρη 1 πρέζα αλάτι 500 γρ. μπίρα ξανθιά παγωμένη Για το σερβίρισμα σκορδαλιά με ψωμί πατάτες τηγανητές 1 λεμόνι Παρασκευή Σε ένα μπολ βάζουμε τα 300 γρ. αλεύρι, το μπέικιν, τη ζάχαρη, το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Ρίχνουμε τη μπίρα και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός για 1-2 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας. Αλατοπιπερώνουμε τον μπακαλιάρο Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι για το πανάρισμα. Πασπαλίζουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου με αλεύρι και φροντίζουμε να καλύψουμε όλη την επιφάνειά τους. Στην συνέχεια βουτάμε έναν έναν στο κουρκούτι. Βάζουμε ένα βαθύ τηγάνι με σπορέλαιο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να κάψει. Τηγανίζουμε για 4-5 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσοκίτρινο χρώμα. Τους βγάζουμε και ακουμπ...

Κεμπάπ γιαουρτλού με σπιτικές πίτες


Κεμπάπ γιαουρτλού με σπιτικές πίτες
Κεμπάπ γιαουρτλού με σπιτικές πίτες 
Υλικά συνταγής
Για τα κεμπάπ:
1 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς
1 κρεμμύδι ξερό τριμμένο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
1 κ.γ. κόκκινο πιπέρι
1 κ.γ. κύμινο
αλάτι
1 κ.γ. ελαιόλαδο
400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
Για τη σάλτσα:
60 γρ. βούτυρο
5 ντομάτες κομμένες σε κυβάκια
1/2 κ.γ. κανέλα
αλάτι πιπέρι
Για τις πίτες:
2 1/2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι ξερή μαγιά
1 φλ. τσαγιού χλιαρό νερό
1 πρέζα αλάτι
αλεύρι για το “άνοιγμα” της ζύμης
Εκτέλεση συνταγής
Για τις πίτες
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι με το αλάτι και σιγά-σιγά προσθέτουμε το χλιαρό νερό, στο οποίο έχουμε διαλύσει τη μαγιά. Πλάθουμε τη ζύμη μέχρι να γίνει ελαστική. Τη μεταφέρουμε σε ένα ελαφρά λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε για 40 λ τουλάχιστον σε ζεστό μέρος, για να διπλασιαστεί σε όγκο. (Μπορείτε να την αφήσετε στο φούρνο στους 40- 50 βαθμούς).
Για τα κεμπάπ
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το ελαιόλαδο, αλάτι και τα μπαχαρικά και ζυμώνουμε καλά. Σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε τον κιμά στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου για να αναμειχθούν οι γεύσεις.
Για τη σάλτσα ντομάτας: Στο μεταξύ μπορούμε να ετοιμάσουμε τη σάλτσα ντομάτας. Σε ένα τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε τις ντομάτες, λίγη κανέλα, αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει μέχρι να πήξει καλά, ανακατεύοντας συχνά.
Βγάζουμε το κιμά από το ψυγείο και με βρεγμένα χέρια ζυμώνουμε καλά το μείγμα στη γνωστή μορφή κεμπάπ. Περνάμε τα κεμπάπ σε καλαμάκια, [καλύπτουμε τις άκρες από τα καλαμάκια με αλουμινόχαρτο να μη μαυρίσουν] και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, μέχρι να ψηθούν καλά και να ροδοκοκκινίσουν, περίπου για 1 ώρα. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος τα γυρίζουμε συνέχεια ούτως ώστε να μην καούν.
Αλευρώνουμε  το πάγκο εργασίας μας, χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 μπάλες και τις ανοίγουμε σε πίτες. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι, λαδώνουμε λίγο τις πίτες και τις ψήνουμε μία-μία. Μόλις φουσκώνει και ροδίζει η μία πλευρά, αναποδογυρίζουμε και κάνουμε το ίδιο και από την άλλη.
Σερβίρισμα 
Σε κάθε πιάτο τοποθετούμε πρώτα τις πίτες, από πάνω τα κεμπάπ, ακολουθεί η σάλτσα ντομάτας και τελειώνουμε με το γιαούρτι. Πασπαλίζουμε από πάνω λίγο κόκκινο πιπέρι και είμαστε έτοιμοι!

Σχόλια