Μπακαλιάρος Σκορδαλιά

Μπακαλιάρος Σκορδαλιά Μπακαλιάρος Σκορδαλιά Υλικά 1.5 κιλό φιλέτο μπακαλιάρο, ξαρμυρισμένοι πιπέρι 200 γρ. αλεύρι για πανάρισμα σπορέλαιο για το τηγάνισμα Για το κουρκούτι 300 γρ. αλεύρι 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ 1 πρέζα ζάχαρη 1 πρέζα αλάτι 500 γρ. μπίρα ξανθιά παγωμένη Για το σερβίρισμα σκορδαλιά με ψωμί πατάτες τηγανητές 1 λεμόνι Παρασκευή Σε ένα μπολ βάζουμε τα 300 γρ. αλεύρι, το μπέικιν, τη ζάχαρη, το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Ρίχνουμε τη μπίρα και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός για 1-2 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας. Αλατοπιπερώνουμε τον μπακαλιάρο Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι για το πανάρισμα. Πασπαλίζουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου με αλεύρι και φροντίζουμε να καλύψουμε όλη την επιφάνειά τους. Στην συνέχεια βουτάμε έναν έναν στο κουρκούτι. Βάζουμε ένα βαθύ τηγάνι με σπορέλαιο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να κάψει. Τηγανίζουμε για 4-5 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσοκίτρινο χρώμα. Τους βγάζουμε και ακουμπ...

Μπάμιες με κοτόπουλο

Μπάμιες με κοτόπουλο

Μπάμιες με κοτόπουλο
Υλικά συνταγής 
3 μπουτάκια κοτόπουλου
500 γρ. μπάμιες
1/4 φλ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι
1 κόκκινη πιπεριά προαιρετικά
2 ώριμες ντομάτες ή 1 κουτί χυμό ντομάτας
1 κ. σούπας πελτέ
1/2 φλ. μαϊντανό
Αλάτι και πιπέρι
Λίγη ζαχαρίτσα προαιρετικά αν οι φρέσκες ντομάτες είναι λίγο ξινούτσικες
Εκτέλεση συνταγής 
Πλένουμε καλά τις μπάμιες μέσα σε μπόλικο νερό με απαλές κινήσεις. Τις βγάζουμε να στραγγίξουν και κόβουμε προσεκτικά το κοτσανάκι που βρίσκεται στο πάνω μέρος. 
Αφού τις καθαρίσουμε, τις πασπαλίζουμε με 1 κ. γλυκού αλάτι, τις ραντίζουμε με 3 κ. σούπας ξύδι, τις ανακατεύουμε απαλά και τις αφήνουμε να σταθούν γύρω στην μια ώρα.
Ζεσταίνουμε το λάδι στην κατσαρόλα και ροδίζουμε τα μπουτάκια και από τις δύο πλευρές. Τα βγάζουμε από την κατσαρόλα και τα αφήνουμε στην άκρη.
Κόβουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά σε μικρά κομματάκια και τα σοτάρουμε στο λάδι που ροδίσαμε το κοτόπουλο.
Όταν μαλακώσουν, ξαναβάζουμε τα μπουτάκια στην κατσαρόλα. Κόβουμε τις ντομάτες σε μικρά κυβάκια και τις προσθέτουμε στην κατσαρόλα μαζί με τον πελτέ. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε νερό μέχρι να σκεπαστεί το κοτόπουλο και το αφήνουμε να βράσει μέχρι να μαλακώσει.
Όταν το κοτόπουλο είναι έτοιμο, το βγάζουμε και το αφήνουμε στην άκρη. Ρίχνουμε στο ζουμάκι τις μπάμιες και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Προσθέτουμε λίγο νεράκι αν χρειάζεται έτσι ώστε οι μπάμιες να είναι σκεπασμένες. Σιγοβράζουμε τις μπάμιες σε χαμηλή θερμοκρασία και προσέχουμε το ζουμάκι. Αν χρειαστεί νερό προσθέτουμε λίγο λίγο και συχνά ώστε το φαγητό να μελώσει και να μην στεγνώσει. Δοκιμάζουμε για το αλάτι και προσθέτουμε αν χρειάζεται.
Όταν οι μπάμιες μαλακώσουν, έχουμε δύο επιλογές. Η μία είναι να ξαναβάλουμε τα μπουτάκια πάλι μέσα στην κατσαρόλα προσεκτικά μην χαλάσουμε τις μπάμιες, 5 λεπτά πριν κατεβάσουμε το φαγητό. Η άλλη είναι να ψήσουμε τα μπουτάκια στο γκριλ για να ξεροψηθεί η πέτσα.
Σερβίρουμε το ξεροψημένο μπουτάκι και συνοδεύουμε με τις μπάμιες.


Σχόλια