Μπακαλιάρος Σκορδαλιά

Μπακαλιάρος Σκορδαλιά Μπακαλιάρος Σκορδαλιά Υλικά 1.5 κιλό φιλέτο μπακαλιάρο, ξαρμυρισμένοι πιπέρι 200 γρ. αλεύρι για πανάρισμα σπορέλαιο για το τηγάνισμα Για το κουρκούτι 300 γρ. αλεύρι 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ 1 πρέζα ζάχαρη 1 πρέζα αλάτι 500 γρ. μπίρα ξανθιά παγωμένη Για το σερβίρισμα σκορδαλιά με ψωμί πατάτες τηγανητές 1 λεμόνι Παρασκευή Σε ένα μπολ βάζουμε τα 300 γρ. αλεύρι, το μπέικιν, τη ζάχαρη, το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Ρίχνουμε τη μπίρα και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός για 1-2 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας. Αλατοπιπερώνουμε τον μπακαλιάρο Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι για το πανάρισμα. Πασπαλίζουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου με αλεύρι και φροντίζουμε να καλύψουμε όλη την επιφάνειά τους. Στην συνέχεια βουτάμε έναν έναν στο κουρκούτι. Βάζουμε ένα βαθύ τηγάνι με σπορέλαιο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να κάψει. Τηγανίζουμε για 4-5 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσοκίτρινο χρώμα. Τους βγάζουμε και ακουμπ...

Μπουγιουρντί με μανιτάρια

Μπουγιουρντί με μανιτάρια


Μπουγιουρντί με μανιτάρια
Υλικά συνταγής
3 κ.σ. ελαιόλαδο
230 γρ. μανιτάρια φρέσκα κομμένα σε φέτες
1 μικρό ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο σε μικρούς κύβους
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
150 γρ. γραβιέρα πικάντικη, τριμμένη στο χοντρό του τρίφτη 
100 γρ. φέτα κομμένη σε μικρά κυβάκια
1 πράσινη καυτερή πιπεριά κέρατο, κομμένη σε λεπτές ροδέλες
1-2 πρέζες νιφάδες καυτερής πιπεριάς (ανάλογα πόσο καυτερό το θέλετε)
1 κ.γ. θυμάρι ή ρίγανη αποξηραμένα 
1 μεγάλη ντομάτα ώριμη και σφιχτή
Εκτέλεση συνταγής
Καθαρίζετε τα μανιτάρια με χαρτί κουζίνας και τα κόβετε τα σε φέτες. Ψιλοκόβετε το ξερό κρεμμύδι σε μικρά κυβάκια και τις πιπεριές. Ξεφλουδίζετε τη ντομάτα, αφαιρείτε όλους τους σπόρους και τη κόβετε σε μικρά καρεδάκια. Τα αφήνετε στην άκρη. 
Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι, ζεσταίνετε καλά το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το  ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τις φέτες μανιταριών για 7 λεπτά περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν καλά. Προσθέτετε και το ψιλοκομμένο σκόρδο και τη πράσινη πιπεριά σε ροδέλες και συνεχίζετε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας, για 1 λεπτό επιπλέον. 
Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά για το μπουγιουρντί (κρατάτε λίγη από τη τριμμένη γραβιέρα για πασπάλισμα) και τα ανακατεύετε να ενσωματωθούν καλά. 
Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα βαθύ πυρίμαχο σκεύος, πασπαλίζετε από πάνω τη τριμμένη γραβιέρα που κρατήσατε, σκεπάζετε το πυρίμαχο καλά με αλουμινόχαρτο και ψήνετε το μπουγιουρντί σας, σε προθερμασμένο στους 200 βαθμούς φούρνο,  για 35-40 λεπτά περίπου ή μέχρι να λιώσουν τα τυριά.

Σερβίρισμα
10 λεπτά πριν το βγάλετε από το φούρνο ξεσκεπάζετε το πυρέξ για να πάρει ένα χρυσοκόκκινο χρώμα  επιφάνεια του. Το σερβίρετε ζεστό περιχυμένο, προαιρετικά, με 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο και με καλά φρυγανισμένο ψωμί. 

Σχόλια