Μπακαλιάρος Σκορδαλιά

Μπακαλιάρος Σκορδαλιά Μπακαλιάρος Σκορδαλιά Υλικά 1.5 κιλό φιλέτο μπακαλιάρο, ξαρμυρισμένοι πιπέρι 200 γρ. αλεύρι για πανάρισμα σπορέλαιο για το τηγάνισμα Για το κουρκούτι 300 γρ. αλεύρι 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ 1 πρέζα ζάχαρη 1 πρέζα αλάτι 500 γρ. μπίρα ξανθιά παγωμένη Για το σερβίρισμα σκορδαλιά με ψωμί πατάτες τηγανητές 1 λεμόνι Παρασκευή Σε ένα μπολ βάζουμε τα 300 γρ. αλεύρι, το μπέικιν, τη ζάχαρη, το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Ρίχνουμε τη μπίρα και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός για 1-2 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας. Αλατοπιπερώνουμε τον μπακαλιάρο Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι για το πανάρισμα. Πασπαλίζουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου με αλεύρι και φροντίζουμε να καλύψουμε όλη την επιφάνειά τους. Στην συνέχεια βουτάμε έναν έναν στο κουρκούτι. Βάζουμε ένα βαθύ τηγάνι με σπορέλαιο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να κάψει. Τηγανίζουμε για 4-5 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσοκίτρινο χρώμα. Τους βγάζουμε και ακουμπ...

Paella – Παέγια

Paella – Παέγια

Paella – Παέγια 
Μια συνταγή θαλασσινών με ρύζι και λαχανικά  Το διασημότερο φαγητό της Ισπανίας, οφείλει την ύπαρξή του στους Μαυριτανούς, που σύστησαν το ρύζι στην Ιβηρική χερσόνησο. Η αυθεντική συνταγή της παέγιας παραμένει ένα μυστήριο, ωστόσο η πιο γνωστή είναι η «παέγια θαλασσινών»: ρύζι με σαφράν, θαλασσινά και λαχανικά. Συχνά περιέχει κοτόπουλο, χοιρινό κρέας και κουνέλι (ανάμικτη παέγια), ενώ οι Βαλενθιάνοι, προσθέτουν στη βάση κοτόπουλο και σαλιγκάρια.


Υλικά
  • Λίγα φύλλα βασιλικού
  • αλάτι & πιπέρι
  • 1 ποτηράκι κονιάκ
  • λίγες ίνες σαφράν
  • 1 ποτηράκι, ρύζι arborio
  • 5 γαρίδες
  • 5 μύδια
  • 1 φιλέτο ξιφία κομμένο σε κύβους
  • 1/2 κιλό χοίρινο κομμένο σε κύβους
  • 1/2 στήθος κοτόπουλο κομμένο σε κύβους
  • 1 κουταλάκι πουρέ σκόρδου
  • 1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο
  • 2 ψιλοκομμένα κρεμμύδια.
Παρασκευή 

1.  Βράζουμε σε νερό για 3 λεπτά το ρύζι ίσα που να μαλακώσει. Το σουρώνουμε και το κρατάμε στην άκρη.
2.  Στο ισπανικό γουόκ σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο και προθέτουμε σταδιακά το χοιρινό, το κοτόπουλο, τον ξιφία, τα μύδια, τις γαρίδες.
3.  Πασπαλίζουμε με λίγο σαφράν και ανακατεύουμε.
4.  Σβήνουμε με το κονιάκ και προσθέτουμε το ρύζι. Ανακατεύουμε απαλά και αφήνουμε τα υλικά μας να σιγοβράσουν για 10 λεπτά. Δοκιμάζουμε και αλατοπιπερώνουμε.
Σερβίρισμα 
Μπορούμε να σερβίρουμε, γαρνίροντας με το κέλυφος των μυδιών ή τα κεφάλια από τις γαρίδες αλλά και με φυλλαράκια φρέσκου βασιλικού. συνοδεύουμε με ξηρό κρασί Sangre del Torro.

Σχόλια