Μπακαλιάρος Σκορδαλιά

Μπακαλιάρος Σκορδαλιά Μπακαλιάρος Σκορδαλιά Υλικά 1.5 κιλό φιλέτο μπακαλιάρο, ξαρμυρισμένοι πιπέρι 200 γρ. αλεύρι για πανάρισμα σπορέλαιο για το τηγάνισμα Για το κουρκούτι 300 γρ. αλεύρι 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ 1 πρέζα ζάχαρη 1 πρέζα αλάτι 500 γρ. μπίρα ξανθιά παγωμένη Για το σερβίρισμα σκορδαλιά με ψωμί πατάτες τηγανητές 1 λεμόνι Παρασκευή Σε ένα μπολ βάζουμε τα 300 γρ. αλεύρι, το μπέικιν, τη ζάχαρη, το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Ρίχνουμε τη μπίρα και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός για 1-2 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας. Αλατοπιπερώνουμε τον μπακαλιάρο Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι για το πανάρισμα. Πασπαλίζουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου με αλεύρι και φροντίζουμε να καλύψουμε όλη την επιφάνειά τους. Στην συνέχεια βουτάμε έναν έναν στο κουρκούτι. Βάζουμε ένα βαθύ τηγάνι με σπορέλαιο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να κάψει. Τηγανίζουμε για 4-5 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσοκίτρινο χρώμα. Τους βγάζουμε και ακουμπ...

Παστίτσιο

Παστίτσιο


Παστίτσιο
Υλικά για την συνταγή
500 γρ. ζυμαρικά 
250 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
Λίγο ελαιόλαδο 
Λίγο φρέσκο βούτυρο
Για τον κιμά
1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
3 κ. σούπας ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 φλ. σάλτσα ντομάτας
1/2 κ. γλυκού κανέλα
Αλάτι και πιπέρι
Για την μπεσαμέλ
200 γρ. βούτυρο
200 γρ. αλεύρι
2 λίτρα γάλα 
μοσχοκάρυδο
3 κρόκους αυγών
Αλάτι, πιπέρι και 1/2 κ. γλυκού κανέλα
Εκτέλεση συνταγής
Για τα μακαρόνια
Βράζουμε τα μακαρόνια σε μπόλικο αλατισμένο νερό 2 λεπτά λιγότερο απ’ ότι αναγράφει στην συσκευασία. Τα στραγγίζουμε, τα ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν και τα αφήνουμε στην άκρη. Αφού κρυώσουν λίγο για να μην μας λιώσει το τυρί, ρίχνουμε την μισή ποσότητα κεφαλογραβιέρας και ανακατεύουμε να πάει παντού.
Για τον κιμά
Ζεσταίνουμε μία κατσαρόλα και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το γυρνάμε λίγο μέχρι να γυαλίσει, ένα λεπτό περίπου.
Βάζουμε τον κιμά στην κατσαρόλα και τον σπάμε με την κουτάλα, όση ώρα τον καβουρντίζουμε έτσι ώστε να μην έχει μεγάλα κομμάτια και να είναι ομοιόμορφος.
Μόλις καβουρντιστεί ο κιμάς, ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι και την κανέλα. Προσθέτουμε την σάλτσα και 1 ποτήρι νερό. Σιγοβράζουμε μέχρι να πιει όλο το ζουμί ο κιμάς και τον κατεβάζουμε.
Για την μπεσαμέλ
Σε χαμηλό προς μεσαίο μάτι λιώνουμε το βούτυρο και αμέσως μετά προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε για μισό λεπτό με το σύρμα, να γίνει όλο ένα κολλώδες μίγμα. Χαμηλώνουμε το μάτι στο ελάχιστο.
Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ: Αρχίζουμε να προσθέτουμε με μεγάλη κουτάλα σταδιακά το ζεστό γάλα στο roux, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα. Μετά από 4’ περίπου, όταν θα έχουμε χρησιμοποιήσει το μισό γάλα, θα παρατηρήσουμε πως από ένα στέρεο σβώλο που αυξάνει σε μέγεθος η μπεσαμέλ αρχίζει να μοιάζει με παχύρρευστη σάλτσα. Ανακατεύομε προσθέτοντας το γάλα και στην συνέχει τους κρόκους αυγών, μέχρι να ενσωματωθεί όλη η ποσότητα. Αν δούμε ότι η σάλτσα μας είναι αρκετά ρευστή, αυξάνουμε λίγο τη θερμοκρασία (χωρίς να πάρει βράση βέβαια) συνεχίζοντας το ανακάτεμα, ώστε να δέσει πιο γρήγορα. Όταν η σάλτσα είναι τόσο παχύρρευστη ώστε να πέφτει σχετικά αργά απ’ το σύρμα  και να κρατά ραβδώσεις καθώς την ανακατεύουμε, κλείνουμε το μάτι. Λογικά αυτό θα συμβεί στα 8’-10 λεπτά, απ’ την ώρα που ξεκινήσουμε.
Προσθέτουμε λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο και αλατοπίπερο, δοκιμάζοντας και ανακατεύουμε. Προσοχή, μην μας ξεφύγει πολύ μοσχοκάρυδο γιατί σε μεγάλη ποσότητα πικρίζει και καπελώνει γευστικά τη σάλτσα.  Την αφήνουμε λίγο να κρυώσει, και την προσθέτουμε στην συνταγή μας. Υπόψη ότι η σάλτσα θα πήζει καθώς κρυώνει και βεβαίως θα φουσκώσει ελαφρά στο φούρνο καθώς θα μαγειρεύεται το φαγητό μας.
Στο ταψί μας 
Ανακατεύουμε δύο φλιτζάνια μπεσαμέλ μέσα στον κιμά. Έτσι θα γίνει πιο κρεμώδης και πιο γλυκός! Στρώνουμε τα μισά μακαρόνια στο ταψί. Ρίχνουμε από πάνω τον κιμά και στρώνουμε τα υπόλοιπα μακαρόνια. Ανακατεύουμε στην μπεσαμέλ την άλλη μισή ποσότητα κεφαλογραβιέρας και κρατάμε και λίγη για να ρίξουμε στην επιφάνεια. Σκεπάζουμε τα μακαρόνια με την μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με την κεφαλογραβιέρα που κρατήσαμε. Προαιρετικά τοποθετούμε λίγες φλούδες φρέσκο βούτυρο εδώ κι εκεί. Δίνει γεύση, δίνει άρωμα, δίνει χρώμα και εμφάνιση!

Σχόλια